περιγραφή

Το 2014 θα πραγματοποιηθεί στο Durban της Νότιας Αφρικής το παγκόσμιο συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων (UIA) με τίτλο «Αrchitecture Οtherwhere».

Σε αυτό το συνέδριο, το ελληνικό τμήμα της UIA, αποφάσισε να συμμετάσχει με ένα ερευνητικό εργαστήριο (workshop) στα πλαίσια του προγράμματος UIA_Cimes. Το πρόγραμμα αυτό αφορά την μελέτη ενός παγκόσμιου δικτύου «ενδιάμεσων» πόλεων (500.000 – 2.000.000 κατοίκους) στο οποίο συμπεριλαμβάνονται παρά το μικρό τους μέγεθος η Λάρισα και ο Βόλος.

Το εργαστήριο θα είναι δύο φάσεων και έχει λάβει την έγκριση του διευθυντή του προγράμματος UIA-Cimes, Josep Maria Llop Torné καθώς και πιστοποίηση από την UNESCO.

Στην πρώτη φάση θα συμμετέχει το τμήμα των Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και θα γίνει 4-14 Μαρτίου στο Βόλο και στην Λάρισα και στη δεύτερη φάση θα συμμετέχουν οι «Architects without borders» και θα γίνει στα τέλη Απριλίου στη Λέριδα (Βαρκελώνη). Τα αποτελέσματα του εργαστηρίου θα εκδοθούν σε έντυπη έκδοση που θα παρουσιαστεί μαζί με γραφικό υλικό στο παγκόσμιο συνέδριο του Durban.

Σκοπός του Εργαστηρίου

Εστιάζοντας στις δύο μεγάλες πόλεις της περιφέρειας της Θεσσαλίας σκοπός του εργαστηρίου είναι να χρησιμοποιηθούν ως παραδείγματα προς διερεύνηση πιθανών σεναρίων για την εξέλιξη/βιωσιμότητα πόλεων αυτής της κλίμακας στην Ελλάδα της κρίσης. Μέσα από την έρευνα, τόσο σε ακαδημαϊκό–πανεπιστημιακό αλλά και τεχνικό– στρατηγικό επίπεδο περιφέρειας, οι εργασίες του προτεινόμενου εργαστηρίου θα αναπτυχθούν επικεντρωμένες στους παρακάτω άξονες:

1. Μελέτη και παρατήρηση όλων εκείνων των στοιχείων που διαφοροποιούν τον χαρακτήρα της πόλης–Λάρισα από την πόλη–Βόλος, έτσι ώστε μέσα από την καταγραφή τους να γίνει εφικτός ο προσδιορισμός τής έννοιας της αστικής ποικιλομορφίας που τις χαρακτηρίζει. Στο πλαίσιο αυτό θα ληφθούν υπόψη οι διαφορετικές κατευθυντήριες οδηγίες του ρυθμιστικού σχεδιασμού και του γενικού πολεοδομικού σχεδιασμού, τόσο σε επίπεδο πόλεων όσο και σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας.

2. Με γνώμονα τον προσδιορισμό τής έννοιας της αστικής ποικιλομορφίας που χαρακτηρίζει τις δύο πόλεις (Βόλος, Λάρισα) στη δεύτερη φάση του προτεινόμενου εργαστηρίου, οι εργασίες του θα επικεντρωθούν στην παραγωγή του εν λόγω plan base. Στόχος αυτής της φάσης είναι η απόπειρα ενσωμάτωσης, με σχεδιαγραμματικό τρόπο, στο plan base, των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τής καθεμίας από τις δυο πόλεις. Πώς μέσα από την ενίσχυση των χαρακτηριστικών που διαφοροποιούν τον χαρακτήρα της πόλης–Βόλος από αυτόν της πόλης–Λάρισα, θα ήταν πραγματοποιήσιμο το πιθανό σενάριο εξέλιξης ενός ενεργού δίπολου, το οποίο εν δυνάμει θα λειτουργούσε με ελκυστικό τρόπο για τους πληθυσμούς των δύο αυτών πόλεων; ...και γιατί όχι σε ένα δεύτερο επίπεδο, για ολόκληρη την περιοχή της Θεσσαλίας (constellation cities).

3. Βασιζόμενοι στην παραγωγή του πιο πάνω plan base, παραγωγή ενός ντοκουμέντου–αρχείου έντυπης μορφής με τα χαρακτηριστικά μιας χάρτας–παραδοχής–διακήρυξης της Θεσσαλίας σχετικά με το πώς οι πληθυσμοί των πόλεων θα μπορούσαν να αλληλεπιδράσουν σε περιόδους κρίσης, προσελκυόμενοι από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της καθεμιάς των δύο πόλεων σε ένα ενεργό και ελκυστικό δίπολο.